Als bij het einde van het contract blijkt dat een medewerker teveel vakantiedagen heeft opgenomen, mogen deze dan worden verrekend?

Dit hangt af van de specifieke afspraken die zijn gemaakt met de werknemer. In principe komt dit voor rekening en risico van de werkgever. Wettelijk gezien bepaalt de werkgever namelijk of (en zo ja, wanneer) een medewerker vakantiedagen kan opnemen. Dit dient vanzelfsprekend te gebeuren in goed overleg met de werknemer, maar de werkgever is eindverantwoordelijk. Indien de werknemer teveel vakantiedagen heeft opgenomen komt dit dus voor rekening van de gene die de vakantieaanvraag heeft goedgekeurd, de werkgever.
Het is mogelijk dat partijen hierover andere afspraken hebben gemaakt, in de arbeidsovereenkomst. Het kan ook zo zijn dat er in de toepasselijke cao specifieke afspraken zijn opgenomen over het (eventueel) verrekenen van te veel vakantiedagen. Indien er andere afspraken zijn gemaakt dan mag werkgever dit teveel aan vakantiedagen verrekenen met het uitstaande salaris of andere vergoedingen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.