Hoe wordt een vakantiedag uitgedrukt in geld?

Bij het einde van een arbeidsovereenkomst moeten niet opgenomen vakantiedagen worden uitbetaald (Art. 7:641 BW). De waarde van een niet opgenomen vakantiedag wordt bepaald aan de hand van alle componenten die wezenlijk samenhangen met de taken van de werknemer die in zijn arbeidsovereenkomst staan waarvoor hij een financiële vergoeding ontvangt. Dit zijn:
  1. Vast salaris;
  2. Vakantietoeslag;
  3. Waarde van structureel toegekende bonussen;
  4. Hoogte van het werkgeversdeel pensioenpremie.
Als de werknemer tijdens zijn dienstverband regelmatig bonussen krijgt die afhangen van zijn eigen loon en zijn teamprestatie, dan is dat een vergoeding voor de uitvoering van opgedragen taken, er is tijdens dienstverband een onlosmakelijk verband tussen beloning en opgedragen werkzaamheden.
De werkgeversbijdrage pensioenpremie wordt tijdens vakanties doorbetaald en moet daarom ook meegenomen worden in de waardebepaling van resterende vakantiedagen. Daarbij wordt gekeken naar het gemiddelde van de bonus en de werkgeversbijdrage pensioenpremie, van de laatste vijf volledige werkjaren, vermeerderd met de wettelijke rente en wettelijke verhoging.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.