Wat is het risico als een werknemer akkoord gaat met uitgestelde uitbetaling van de vakantiebijslag?

Veel werknemers zijn bereid om mee te denken met een werkgever die in zwaar weer verkeert. Er kleven echter voor de werknemer nadelen aan het akkoord gaan met een afspraak om de vakantiebijslag later te betalen, als de werkgever failliet gaat. In dat geval compenseert UWV het vakantiegeld slechts tot een jaar terug (uitkering wegens betalingsonmacht). Gaat de werknemer akkoord met een latere betaling, dan staat een deel van het vakantiegeld langer dan 1 jaar open. De werknemer moet dat deel dan vorderen bij de curator, maar in veel gevallen levert dat niets op.
Gaat de werkgever failliet en is het vakantiegeld nog niet uitbetaald, dan kan dit ook gevolgen hebben voor de hoogte van de WW-uitkering van de werknemer. De WW-uitkering wordt namelijk berekend op basis van het loon (inclusief vakantiebijslag) in het jaar voorafgaand aan de werkloosheid. Vaak valt de uitkering dan lager uit.
Het is gezien het bovenstaande raadzaam om werknemers hier als goed werkgever voor te behoeden. Betaal bijvoorbeeld in elk geval een deel van het vakantiegeld, zodat er geen vorderingen van langer dan een jaar openstaan.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.