Heeft een zelfstandig ondernemer recht op een zwangerschapsuitkering?

Ook een zelfstandig ondernemer heeft recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na de zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). Als de ondernemer in het kalenderjaar voordat de zwangerschapsuitkering ingaat ten minste 1.225 uur als zelfstandige heeft gewerkt, ontvangt zij de maximale uitkering. De maximale uitkering is gelijk aan het minimumloon. Werkte zij in dat jaar minder dan 1.225 uur, dan is de uitkering lager. De hoogte van de ZEZ is dan afhankelijk van de winst in dat jaar. Dat geldt ook zij meewerkend echtgenote of partner is.
Als de ondernemer een vrijwillige verzekering voor de Ziektewet heeft afgesloten bij uitkeringsinstantie UWV, kan zij ook recht hebben op een ZEZ-uitkering. Zij krijgt dan alleen een ZEZ-uitkering als die hoger is dan het bedrag waarop zij recht heeft op grond van uw vrijwillige verzekering.
Heeft de ondernemer bij een verzekeringsmaatschappij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten, dan ontvangt zij van deze verzekering vaak ook een uitkering bij zwangerschap. Dit heeft geen invloed op de ZEZ-uitkering. Wel kan het zijn dat de verzekeraar de uitkering vermindert als de ondernemer ook een ZEZ-uitkering ontvangt.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.