Wat gebeurt er met mijn WW-uitkering als ik daadwerkelijk start met een eigen bedrijf?

Als startende ondernemer met een WW-uitkering kunt u kiezen uit twee regelingen:
  1. U gaat voor de zogenoemde startersregeling en ontvangt 26 weken lang een vaste procentuele korting. In deze periode ontvangt u 29% minder WW-uitkering. Tijdens deze startperiode mag u alles doen om van de onderneming een succes te maken: acquisitie plegen, opdrachten binnenhalen en uitvoeren of bijvoorbeeld een website (laten) maken. Houd er wel rekening mee dat de UWV-adviseur werk bepaalt of u in aanmerking komt aan de startersregeling. Als u gebruik wilt maken van de startperiode, maar voordat u een uitkering ontving bij de overheid of in het onderwijs werkte, gelden er andere regels. Zo bent u verplicht eerst de online training 'Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering' te volgen. Pas daarna kunt u toestemming vragen voor de startperiode. Daarvoor dient u een ondernemingsplan mee te sturen en een positief advies voor het starten van een eigen bedrijf. Dit advies moet gebaseerd zijn op het bedrijfsplan;
  2. U zet uw uitkering stop over de uren die u besteedt aan jouw bedrijf. Het gevolg is dat u dan voor minder uren recht heeft op WW. Een voordeel kan zijn dat u in dat geval niet eerst toestemming van uw UWV-adviseur werk nodig hebt om een bedrijf te starten. U moet wel het aantal uren dat je als ondernemer werkt goed bijhouden en doorgeven aan het UWV en de Belastingdienst. Let op: deze opgave van uren aan beide instanties mag niet van elkaar verschillen. Het gaat hierbij om álle uren die u aan het bedrijf besteedt, met uitzondering van de reisuren naar uw vaste werkplek. Houd er ook rekening mee dat u voor de uren waarvoor u nog wel een uitkering ontvangt, moet blijven solliciteren.
Sinds 1 juli 2015 wordt de WW-uitkering op een andere manier berekend. Op basis van uw gewerkte uren berekent het UWV een zogenoemd 'fictief inkomen' per maand. Dit is niet het inkomen dat u die maand heeft verdiend, maar een berekening van het dagloon dat u in loondienst verdiende, omgerekend naar een uurloon.  De uitkomst wordt vermenigvuldigd met het aantal uren dat u als zelfstandige per maand werkt. Dit fictieve inkomen wordt van de WW-uitkering afgetrokken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Werkloosheidswet.