Wat doet een uitzendbureau?

Een uitzendbureau bemiddelt tussen mensen die (tijdelijk) werk zoeken en bedrijven die (tijdelijk) mensen nodig hebben (de inlener).
De uitzendkrachten zijn bij het uitzendbureau ingeschreven als werkzoekende en komen in dienst bij het uitzendbureau zodra ze uitgezonden worden naar een bedrijf. Tussen de uitzendkracht en het uitzendbureau bestaat een uitzendovereenkomst (een soort arbeidsovereenkomst). De uitzendkracht wordt dan ook betaald door het uitzendbureau, en niet door het inlenende bedrijf. Het inlenende bedrijf betaalt het uitzendbureau. Het bedrag bestaat uit het salaris van de uitzendkracht met wettelijke lasten (loonsom) plus een toeslag.
De uitzendonderneming kan kiezen tussen loon op basis van de CAO voor Uitzendkrachten en loon op basis van de regels die gelden bij het inlenende bedrijf. Belangrijk is dat een uitzendkracht hetzelfde betaald krijgt als een werknemers in dienst bij een vergelijkbare functie. Hij of zij heeft ook recht op dezelfde loonsverhoging en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pauzes, reiskostenvergoeding en vakantiedagen. Dit heet de inlenersbeloning. De uitzendkracht heeft hier vanaf dag één recht op. (Voor 2015 had hij of zij dat pas na een half jaar (26 weken)).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 224 vragen en antwoorden over Werving en selectie.