Hoe hoog is het jeugd-LIV?

Heeft de werkgever voor een werknemer recht op het jeugd-LIV, dan krijgt de werkgever van de Belastingdienst een bedrag per verloond uur. Het bedrag aan jeugd-LIV per uur verschilt per leeftijd. Hoeveel de tegemoetkoming precies is, hangt dus af van het aantal verloonde uren van de werknemer en van zijn leeftijd. De leeftijd van de werknemer op 31 december van een kalenderjaar is voor het jeugd-LIV over het jaar daaropvolgend doorslaggevend: werkgevers krijgen namelijk alleen jeugd-LIV voor werknemers die op de laatste dag van vorig jaar 18, 19, of 20 jaar* oud waren. Daarnaast moet de werknemer verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen én over het hele kalenderjaar een gemiddeld uurloon hebben dat binnen de grenzen valt. De uurloongrenzen voor het jeugd-LIV zijn voor heel 2021* als volgt:
 
Leeftijd op 31 december 2020 ondergrens bovengrens
21 n.v.t.* n.v.t.
20 € 8,43 € 10,48
19 € 6,32 € 9,38
18 € 5,27 € 7,04

NB. Werkgevers krijgen het lage-inkomensvoordeel voor jongere werknemers alleen als hun gemiddelde uurloon over heel 2021 binnen deze grenzen ligt. Dat de uurloongrenzen voor het hele jaar gelden, kan vervelende gevolgen hebben. Als een jonge werknemer precies het minimumloon verdient en gedurende het jaar uit dienst treedt, kan zijn gemiddelde uurloon onder de ondergrens voor het jeugd-LIV uitkomen. Aan de andere kant kan de werknemer door een bonus of loonsverhoging aan het einde van het jaar ook boven de bovengrens uitkomen. In deze gevallen krijgt zijn werkgever geen jeugd-LIV.

* De uurloongrenzen voor het lage-inkomensvoordeel voor jongeren (jeugd-LIV) over 2022 worden bekendgemaakt in de rekenregels per 1 juli 2022. Dan is namelijk pas bekend hoeveel het wettelijk minimumloon voor jongeren hoger is dan in het voorgaande kalenderjaar.

** Omdat werknemers van 21 jaar sinds 1 juli 2019 recht hebben op het volledige minimumloon, komen ze sinds 1 januari 2020 niet meer in aanmerking voor jeugd-LIV. Als ze aan de voorwaarden voldoen, kunnen deze werknemers wel onder het lage-inkomensvoordeel (LIV) vallen. Per 2024 wordt het jeugd-LIV overigens helemaal afgeschaft.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 75 vragen en antwoorden over Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl).