Hoe hoog is de Whk-premie in 2022?

De premie voor de Werkhervattingskas bestaat uit 2 premiecomponenten (een WGA en een Ziektewet-flex). Bij de vaststelling van de Whk-premie wordt onderscheid gemaakt naar kleine, middelgrote en grote werkgevers. De individuele werkgeverspremie voor de kleine werkgevers is de som van de sectorale premiecomponenten. De individuele werkgeverspremie voor de grote werkgevers is de som van de individuele premiecomponenten. De individuele premie is afhankelijk van het individuele werkgeversrisico.

De gemiddelde Whk-premie is één van de factoren die de individuele WGA-premie bepaalt. Elke werkgever wordt ingedeeld in een klasse afhankelijk van de omvang van de totale loonsom. De loonsom wordt berekend aan de hand van het aantal medewerkers en het gemiddelde premieplichtig loon. De indeling is bepalend voor de wijze waarop de gedifferentieerde premie wordt berekend:
  • Klein - Een werkgever wordt aangemerkt als 'klein' indien hij een loonsom heeft van minder dan 25 maal het gemiddelde premieplichtig loon per werknemer, berekend over alle werknemers in Nederland. Bent u een kleine werkgever dan betaalt u een premie voor de sector waar u volgens de Kamer van Koophandel toe behoort. Dit is de zogenaamde sectorale premie. U betaalt geen premie over schadelast die eventueel in uw organisatie is ontstaan. De premie werkhervattingskas (Whk) wordt berekend naar de schadelast van uw sector, ongeacht de schadelast van uw bedrijf. De individuele werkgeverspremie wordt begrensd door de maximumpremie en de minimumpremie.
  • Middelgroot - Bij een loonsom groter dan 25 en kleiner dan 100 maal het gemiddelde premieplichtig loon per werknemer wordt een werkgever beschouwd als 'middelgroot'. Bent u een middelgrote werkgever dan betaalt u een gewogen gemiddelde van de sectorale en de individuele premie binnen de bandbreedte van een minimale en een maximale premie. De individuele of gedifferentieerde premie Werkhervattingskasis ook afhankelijk van de aan u toegerekende schadelast in het toetsingsjaar (twee jaar voor het betreffende kalenderjaar, het t-2 principe). (Zie hierna de individuele premiegrenzen);
  • Groot - Indien de loonsom meer dan 100 maal het gemiddelde premieplichtige loon is, wordt een werkgever aangemerkt als 'groot'. Voor de premievaststelling van jaar t wordt gekeken naar het gemiddelde premieplichtig loon in het jaar t-2.Bent u een grote werkgever (loonsom hoger dan € 3.530.000,– in 2022) dan betaalt u een individuele gedifferentieerde premie binnen een bandbreedte van een minimale en een maximale premie.
Dit betekent dat UWV bij de premievaststelling van het jaar 2022 kijkt naar het gemiddelde premieplichtig loon van alle werknemers in het jaar 2020. Het gemiddelde premieplichtig loon is gebaseerd op gegevens van het CPB. In 2020 steeg het premieplichtige loon naar € 35.300 (was € 34.600 in 2019). De grens klein/middelgroot bedraagt 25 x € 35.300 = € 882.500 De grens middelgroot/groot bedraagt 100 x € 35.300 = € 3.530.000.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 256 vragen en antwoorden over Ziektewet / Loondoorbetaling bij ziekte.