Hoe is de zorgverzekering geregeld?

De Ziekenfondswet en de particuliere ziektekostenverzekeringen zijn per 1 januari 2006 vervangen door de, verplichte, Zorgverzekeringswet (Zvw). Werkgevers betalen in principe de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) voor hun werknemers. Die bedraagt in 2022 6,75% van het loon van de werknemer. Het maximale bedrag waarover werkgevers in 2022 de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet moeten betalen of inhouden, is maximaal per werknemer per jaar: € 59.703 (in 2021: € 58.311). Verdient een werknemer meer, dan hoeft de werkgever over het meerdere geen werkgeversheffing ZVW te betalen.

In specifieke situaties betaalt de werkgever geen werkgeversheffing, maar moet hij de werknemersbijdrage Zvw inhouden op het loon. Dat is het geval bij bepaalde uitkeringsgerechtigden, ex-werknemers, pseudo-werknemers en directeuren-grootaandeelhouders die niet verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. De werkgever houdt in zo’n geval de werknemersbijdrage in op het nettoloon van de werknemer, nl. 5,50% van het brutoloon (2022). Net als voor de werkgeversheffing geldt voor de werknemersbijdrage een maximumbijdrageloon van eveneens € 59.703.

Daarnaast betalen werknemers een premie voor de (verplichte) zorgverzekering (Zvw-premie), afhakelijk van de persoonlijke situatie, gekozen dekking en hoogte eigen risico direct aan de verzekeraar.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 256 vragen en antwoorden over Ziektewet / Loondoorbetaling bij ziekte.