Wat kost ziekteverzuim per medewerker?

Een zieke werknemer kost gemiddeld € 250 per dag aan directe kosten en indirecte kosten, maar dit kan nog verder oplopen. Directe kosten zijn o.a. de loondoorbetaling en arbodienstverlening. Indirecte kosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor vervangend personeel of verlies van productie of dienstverlening.

Voorbeeld van kosten per dag in euro's, uitgaande van een gemiddeld jaarinkomen in Nederland van € 35.000 (cijfers CPB, 2014):
 
Loondoorbetaling 153
Kosten vervanging 146
Verlies productie/dienst 43
Kosten arbodienstverlening 60
Verzuimbegeleiding 7,50
Totaal verzuimkosten 410

In sommige gevallen komt een werknemer direct in de Ziektewet (zoals bij ziekte door zwangerschap/bevalling en orgaandonaties, e.a.). In dat geval kan het loon van worden gedeclareerd bij het UWV. In de meeste gevallen zal de werkgever zelf het loon van een zieke werknemer moeten uitbetalen tijdens zijn ziekte. Volgens de Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsverplichting Bij Ziekte (WULBZ) en de Wet verlenging loondoorbetalingsverplichting bij ziekte (VLZ) is de werkgever verplicht om in de eerste twee jaar (104 weken) van arbeidsongeschiktheid minimaal 70 procent van het loon uit te betalen. Als dat bedrag onder het wettelijke minimumloon zit, moet dit in ieder geval het eerste jaar (52 weken) worden aangevuld tot het minimumloon.
In een cao kan ook vastgelegd zijn dat er meer moet worden betaald dan 70%. In veel cao’s staat vast dat er in de eerste twee jaar totaal 170% van het loon wordt uitbetaald. Op grond van de cao zijn er ook een aantal loonelementen die de werkgever (gespreid) moet betalen tijdens of na de arbeidsongeschiktheid, zoals bijvoorbeeld pensioenlasten, vakantiedagen die later uitbetaald of opgenomen worden, vakantiebijslag die werkgever meestal (onverplicht) uitbetaalt, structurele provisie en/of gratificatie, auto van de zaak, structureel overwerk
Als een werknemer door ziekte of een ongeluk (tijdelijk) een andere functie binnen de organisatie gaat vervullen komen er kosten bij voor re-integratie. Denk aan: opleidingen, trainingen, therapeutische gerichte ondersteuning, aanpassing werkplek en hardware, kosten voor aanpassing taakverdeling, eventueel extra inhuren van arbodienst, papierwerk UWV/arbodienst en eventueel juridisch advies.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 256 vragen en antwoorden over Ziektewet / Loondoorbetaling bij ziekte.