Onder welke voorwaarden is schade door een ongeval te verhalen?

Om de schade die ontstaat doordat een werknemer als gevolg van een ongeval arbeidsongeschikt wordt te kunnen verhalen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:
  • Causaal verband - Om kosten op de veroorzaker (een derde) te kunnen verhalen, moet er een zogenoemd medisch causaal verband bestaan tussen de schade van de werknemer – en daarmee samenhangend de kosten van de organisatie vanwege zijn ziekte – en het handelen of nalaten van de aansprakelijke derde. Om dit vast te stellen, kan het inschakelen van een medisch specialist nodig zijn. Daarnaast moet de schade aantoonbaar zijn toegebracht door die derde, waarbij hij de mogelijkheid moet hebben gehad om de situatie te voorkomen. In de praktijk zijn het causale verband en de schuld niet altijd eenvoudig te bewijzen. Vaak moet er dan ook een rechter aan te pas komen om een uitspraak over de kwestie te doen. Als de werkgever vermoedt dat de ziekte van de werknemer aan een derde is te wijten, kan hij de werknemer naar de bedrijfsarts of arbodienst sturen om de situatie te laten beoordelen;
  • Kenmerken derde - ls de veroorzaker een kind of geestelijk gestoorde is, kan uw organisatie de schade helemaal niet verhalen, ook niet op de ouders van het kind;
  • Opzet of bewuste roekeloosheid van collega - Is de aansprakelijke bij een ongeval een andere werknemer van uw organisatie – dus een collega van de zieke werknemer – dan is de schade alleen op hem te verhalen als de ziekte met opzet of door bewuste roekeloosheid is ontstaan. Dat moet uiteraard bewezen kunnen worden.
Voor de mogelijkheid tot verhaal ('regres') maakt het niet uit of het ongeval dat heeft geleid tot de ziekte van de werknemer onder werktijd of in privétijd heeft plaatsgevonden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 256 vragen en antwoorden over Ziektewet / Loondoorbetaling bij ziekte.