Wat is passende arbeid?

Passende arbeid is alle arbeid die voor de krachten en bekwaamheden van de werknemer is berekend, tenzij aanvaarding om redenen van lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van hem kan worden gevergd.
De volgorde is:
  1. Re-integratie in eigen werk (eventueel aangepast);
  2. Re-integratie in een andere functie;
  3. Re-integratie bij een andere werkgever.
Naarmate de arbeidsongeschiktheid langer duurt moet de werknemer zich flexibeler opstellen en moet de werkgever meer moeite doen om na goed onderzoek toch passend werk te vinden of te maken
UWV geeft aan: 'Kan een werknemer niet in zijn eigen functie aan de slag? Dan moeten werkgever en werknemer samen op zoek naar ander passend werk binnen de organisatie. Hierbij wordt rekening gehouden met het arbeidsverleden, de opleiding, de gezondheidstoestand, het loon, de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer, en de afstand tot de werkplek. Dat betekent onder andere dat het functieniveau van een nieuwe functie niet te veel mag afwijken van het niveau van de oude functie. En dat het arbeidspatroon van de nieuwe functie moet aansluiten bij dat van de oude. Dus werkte een werknemer bijvoorbeeld overdag, dan kan niet worden verwacht dat hij in de nachtdienst gaat werken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 256 vragen en antwoorden over Ziektewet / Loondoorbetaling bij ziekte.