Wat gebeurt er als een werknemer zich ziek meldt tijdens vakantie?

Als een werknemer ziek is, meldt hij dit aan werkgever, ook vanuit het buitenland. Vervolgens geeft de werkgever het verzuim binnen vier dagen door aan de arbodienst of bedrijfsarts. Een bedrijfsarts beoordeelt dan of de werknemer ziek is en of hij recht heeft op doorbetaling van loon. Omdat deze beoordeling op afstand lastig is, is het voor de werkgever van belang om vooraf duidelijke voorschriften op te stellen, die beschrijven aan welke plichten de werknemer moet voldoen tijdens ziekte.
Neem in deze controlevoorschriften op dat de werknemer altijd moet doorgeven waar hij bereikbaar is. De werkgever of de bedrijfsarts moet een werknemer namelijk kunnen informeren waar en wanneer hij zich moet melden voor controle, bijvoorbeeld bij een lokale arts in het land waar hij verblijft. De werkgever heeft het recht om de werknemer te vragen vervolgens een artsenverklaring te sturen, met daarin de vastgestelde arbeids(on)geschiktheid en het positieve of negatieve reisadvies. De werkgever kan niet van de werknemer eisen dat hij voor controle terugkomt naar Nederland.
Houdt de werknemer zich niet aan deze voorschriften, dan kan volgens de wettelijk voorgeschreven sanctie de loonbetaling worden opgeschort. Dit moet wel duidelijk worden gemeld aan de werknemer, zodat hij nog de kans heeft om zich alsnog aan de controlevoorschriften te houden. Het niet betalen van salaris tijdens ziekte is ook toegestaan als de werknemer opzettelijk arbeidsongeschiktheid heeft veroorzaakt. Het zich blootstellen aan risicovolle activiteiten, bijvoorbeeld skiën, valt daar níet onder.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 256 vragen en antwoorden over Ziektewet / Loondoorbetaling bij ziekte.