In welke omstandigheden heeft een AOW’er dan recht op een ZW-uitkering?

Werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, zijn sinds 1 januari 2016 ook verzekerd voor de Ziektewet. Voor werknemers die na het bereiken van de AOW-leeftijd doorwerken, hoeft de werkgever bij ziekte maximaal 13 weken het loon door te betalen. Hij kan met deze werknemers het bereiken van de AOW-leeftijd nieuwe afspraken maken. Hij mag bijvoorbeeld zes keer een tijdelijk contract afsluiten, ook al was de werknemer vóór het bereiken van de AOW-leeftijd in vaste dienst.
Wordt de AOW-gerechtigde werknemer ziek, dan zit de organisatie aan de loondoorbetaling bij ziekte vast tot het eerste van de volgende drie situaties:
  1. De werknemer is volledig hersteld - In dat geval gaat de werknemer weer aan het werk en gaat de werkgever dus weer loon aan de werknemer betalen;
  2. De werknemer is 13 weken ziek - Op dat moment vervallen de re-integratieverplichtingen van de werkgever en het opzegverbod bij ziekte.
  3. Het tijdelijke contract van de werknemer eindigt - Als de arbeidsovereenkomst van de werknemer afloopt binnen de periode van 13 weken dat hij recht heeft op loondoorbetaling, heeft hij voor het restant van die 13 weken recht op een uitkering op grond van de Ziektewet.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 256 vragen en antwoorden over Ziektewet / Loondoorbetaling bij ziekte.