Welke voorzieningen kan ik treffen om continuïteit te waarborgen bij faillissement van mijn SaaS provider?

Bij traditionele automatisering was dit vrij eenvoudig op te lossen door middel van escrow-constructies ("broncode-deponering"); als uw softwareleverancier failliet ging kwam het depot van de broncode en de technische documentatie vrij en kon u het onderhoud op de programmatuur voort (doen) zetten.
Bij SaaS ligt dit niet zo eenvoudig. Zeker als de SaaS-infrastructuur tot hoog in het OSI-model gedeeld ("shared solutions") wordt door meerdere klanten, kunt u niet zomaar de server met de applicatie uit het datacenter van de aanbieder oppakken en door een andere partij opnieuw online aan u beschikbaar laten stellen. Alleen al de eigendomskwestie staat dit in de weg, aangezien de server waarop de aanbieder de applicatie draaide niet uw eigendom is maar in de failliete boedel zal vallen c.q. door een leasemaatschappij zal worden teruggevorderd. Daarnaast is er vaak veel technische kennis nodig om de complexe SaaS-infrastructuur weer up-and-running te krijgen in een andere technische omgeving. Het is mogelijk de SaaS-omgeving te doen ‘spiegelen’ (mirroring) door een andere partij, opdat in geval van continuïteitsproblemen ‘realtime’ kan worden overgestapt.
Dit zijn kostbare oplossingen die vaak de business case voor SaaS-gebruik ondermijnen. Van belang is dat een dergelijke backup-partner een niet aan de SaaS-provider gelieerde partij moet zijn - maar bijvoorbeeld een niet met de SaaS-aanbieder concurrerende SaaS-aanbieder die normaliter een ander marktsegment bedient – om te voorkomen dat de backup-partner samen met de SaaS-aanbieder failleert.
Ook is van belang dat de klant zelf een contractuele relatie aangaat met die backup-partner (en daardoor niet afhankelijk is van de medewerking van de faillerende SaaS-provider of diens curator) danwel dat die backup-partner een indeplaatsstellingsgarantie heeft afgegeven. Er zijn verder mogelijkheden om door oprichting van een andere rechtspersoon (bijvoorbeeld een stichting) die een soort 'waarborgfunctie' krijgt continuïteit te borgen. Deze rechtspersoon moet dan voorafgaand aan het faillissement 'gevoed' worden met geld en andere middelen, IE-rechten, technische knowhow et cetera. Laat u op dit punt goed adviseren en spreek een dergelijk scenario goed door met uw aanbieder voordat u een SaaS-contract met hem aangaat.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 141 vragen en antwoorden over Cloud Computing: SaaS.