Welke afspraken heeft de Europese Commissie over browsers afgedwongen bij Microsoft?

De  Europese Commissie heeft ermee ingestemd dat Microsoft nieuwe gebruikers van Windows een browserkeuzescherm  zal presenteren die hen de mogelijkheid geeft een alternatieve browser te kiezen. De keuzelijst zal in totaal twaalf browsers bevatten: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir en Slim Browser. De vijf meestgebruikte browsers zullen - in willekeurige volgorde - als eerste worden getoond, terwijl voor de overige zeven browsers gescrolld zal moeten worden. De lijst zal elk halfjaar worden ververst op basis van onafhankelijk onderzoek naar de marktaandelen van de browsers.
Volgens de overeenkomst, die een looptijd heeft van vijf jaar en voor alle EU-lidstaten geldig is, moet Microsoft het browserkeuzescherm sinds medio maart 2010 via Windows Update verspreiden aan alle gebruikers van Windows XP-, Windows Vista- en Windows 7 die IE als standaardbrowser hebben ingesteld. Ook nieuwe Windows 8-installaties moeten het scherm gaan tonen tijdens de activatie.
De Europese Commissie is ontevreden over het nakomen van de afspraken en heeft Microsoft in maart 2013 een boete opgelegd van € 561 miljoen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 271 vragen en antwoorden over Internet.