Wat is RSS?

RSS (Really Simple Syndication) is een toepassing van de internetmetataal XML. RSS-bestanden worden veelal gebruikt om webteksten beschikbaar te maken voor een groot bereik van afnemers.
Gewoonlijk wordt een pagina op het internet getoond met een mooie presentatie en omgeven door navigatie en advertenties. Met RSS wordt er hiervan een ruwe versie geleverd met alleen de hoofdlijnen en een link naar de echte pagina. Gegevens van de website worden hiermee omgezet in een formaat waarmee andere sites of programma's deze informatie automatisch in hun eigen omgeving kunnen tonen.
De informatie die aangeboden wordt in RSS-formaat noemt men een RSS-feed of een RSS-kanaal.
RSS wordt vooral gebruikt bij weblogs of nieuws sites om telkens op de hoogte te kunnen zijn van het laatste artikel/nieuws. Weblogs worden meestal bijgehouden met speciaal ontwikkelde publicatiesoftware. Dit soort software (bijvoorbeeld Blogger, Movable Type, Pivot en Radio Userland) genereert naast de reguliere HTML-output ook vrij eenvoudig, of zelfs automatisch, een RSS-output. RSS-bestanden worden in de regel gegenereerd door de publicatiesoftware van degene die een website onderhoudt. Deze vorm van publiceren is niet louter voorbehouden aan webloggers. Ook grote webuitgaven als De Telegraaf, De Volkskrant, Trouw, Washington Post en New York Times publiceren hun kopij behalve in HTML ook in RSS.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 271 vragen en antwoorden over Internet.