Wat is Stichting Reprorecht?

Op grond van de Wetswijziging Reprorecht van 1 februari 2003 mag een organisatie enkel auteursrechtelijke beschermde werken (bijvoorbeeld boeken, kranten, losbladige uitgaven, nieuwsbrieven, artikelen uit dag-, week- en maandbladen of tijdschriften en ook foto’s en tekeningen die in dergelijke media zijn opgenomen) kopiëren indien zij daar een vergoeding voor betaalt.
Stichting Reprorecht zorgt ook voor de verdeling van de geïncasseerde vergoeding onder de auteursrechthebbenden (uitgevers, auteurs, etc.).
Alle ondernemers die (digitale) kopiën maken (ook voor eigen gebruik) ontvangen een factuur. Daar valt niet alleen fotokopiëren onder, maar ook scannen, e-mailen, printen of data op een pc of intranet zetten. 
De Stichting Reprorecht is door de Minister van Justitie aangewezen om de verschuldigde vergoedingen bij het Bedrijfsleven te innen. Bedrijven en instellingen ontvangen jaarlijks een factuur of berekening  waarin de volgens de Stichting verschuldigde vergoeding gespecificeerd is aangegeven. Zowel de factuur als de berekening moeten worden gezien als een voorstel voor de te betalen vergoeding, iedere onderneming krijgt namelijk een termijn van 30 dagen na factuurdatum om gecorrigeerde gegevens te verstrekken indien de onderneming het niet eens is met de hoogte van de vastgestelde vergoeding.