Mag een blog of ander online artikel worden overgenomen?

Het auteursrecht kan van toepassing zijn op online artikelen. Het auteursrecht ontstaat vanzelf bij het maken van een werk. Daar is geen ©-teken voor nodig. De maker beslist of en hoe hij het gemaakte werk wil verspreiden. Andere partijen mogen niet zonder meer het werk kopiëren en op hun website plaatsen.
Een organisatie die op haar website content wil plaatsen die zij niet zelf heeft gemaakt, moet volgens de wet in veel gevallen om toestemming vragen aan de maker van het werk. De maker kan ook zelf bij de tekst al in een licentie aangeven of anderen zijn werk mogen overnemen en daarbij eventueel bepaalde eisen stellen. Voor mediabedrijven zijn de regels iets minder strikt: zij mogen met bronvermelding nieuwsteksten van elkaar overnemen als het auteursrecht niet uitdrukkelijk is voorbehouden aan de maker. Een blog kán een nieuwsmedium zijn.
Als een maker ontdekt dat een ander zonder toestemming zijn werk heeft overgenomen of het op een schadelijke manier heeft veranderd, kan hij hier tegen optreden door via de rechter de inbreuk op het auteursrecht te beëindigen en eventueel een schadevergoeding te vorderen. Het is echter niet eenvoudig om de schade vast te stellen. Vaak stuurt de maker eerst een (waarschuwings)brief.
Voor citeren uit een artikel is geen toestemming nodig, op voorwaarde dat de organisatie de bron vermeldt en niet het artikel integraal citeert. Zomaar citeren uit niet-openbare stukken i niet toegestaan. Toestemming is ook noodzakelijk als het citaat een zelfstandige functie heeft, zoals in een boekverzameling van citaten.