Onder welke voorwaarden is het mogelijk een foto te (her)gebruiken uit een tijdschrift of andere bron die niet meer bestaat?

In algemene zin hebben we hier te maken met het portretrecht van de geportretteerde en gedurende 10 jaar na zijn/haar overlijden met dat van zijn/haar erfgenamen alsook met het auteursrecht van de fotograaf of van zijn erfgenamen tot 70 jaar na zijn dood. Voor gebruik van de foto dient toestemming te worden verkregen van deze rechthebbenden.
In geval van overlijden van de fotograaf moet tevens worden bekeken of zijn of haar persoonlijkheidsrechten bij testament of codicil zijn overgedragen aan de erfgenamen.
Bij het portretrecht is daarnaast nog van belang of het gaat om een portret gemaakt in opdracht van de geportretteerde dan wel om een portret vervaardigd zonder opdracht. In dit laatste geval dient te worden afgewogen of het redelijke belang van de geportretteerde zich tegen openbaarmaking verzet waar in het eerste geval sowieso voor openbaarmaking toestemming nodig is van de geportretteerde.
Tenslotte bestaat de kans dat de auteursrechten liggen bij de rechtsopvolger (de uitgever) van tijdschrift dat niet meer bestaat dan wel bij enig andere (derde) partij (bijvoorbeeld een foto stockbureau dat door overdracht de Auteursrechten op de foto’s heeft verkregen), in welk geval voor toestemming met deze rechtsopvolger contact op moet worden genomen.