Is inloggen met eHerkenning ook in Europa mogelijk?

Het inlogmiddel is sinds kort Europees erkend en kan sinds 1 september 2021 worden gebruikt in het buitenland. Een harde eis is wel dat de eHerkenning betrouwbaarheidsniveau eH3 of hoger heeft.

Door de Europese verordening ‘Electronic Identification And Trust Services’ (eIDAS) kunnen burgers, organisaties en ondernemingen online zaken regelen bij overheidsorganisaties binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Gebruikers die over de grens online zaken willen doen moeten niet alleen betrouwbaarheidsniveau eH3 hebben, maar ook hun persoonsgebonden eHerkenningsmiddel geschikt maken voor gebruik over de grens.

Om gebruik in een ander EER-land te activeren kan contact worden opgenomen met de leverancier. Om het eHerkenningsmiddel geschikt te maken voor gebruik over de grens is het burgerservicenummer (BSN) van de gebruiker vereist en moet de juiste machtiging van het land waar de gebruiker wilt inloggen worden geregeld. Bij betrouwbaarheidsniveau eH3 wordt er ingelogd met een gebruikersnaam en wachtwoord, aangevuld met een sms-code, pincode (via token) of app met QR-code.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Internetrecht.