Wat zijn effecten van blockchain?

In navolging van de financiële sector zijn steeds meer sectoren geïnteresseerd in de blockchain-technologie vanwege de vele mogelijkheden. In principe zou ieder proces waarin bepaalde vormen van transacties plaatsvinden met blockchain kunnen worden gevangen. Controlerende instanties zijn niet meer nodig en processen kunnen vele malen efficiënter verlopen. De vraag is wat er gebeurt met derde partijen die nu een rol vervullen in een transactie tussen leverancier en afnemer, zoals banken. Betaling van klant aan een webwinkel, bijvoorbeeld, zal via blockchain namelijk rechtstreeks plaatsvinden, zonder tussenkomst van een bank. En sterker nog: via deze technologie zal de koelkast van de consument zonder 'handmatige' tussenkomst van diezelfde consument rechtstreeks bestellingen kunnen gaan plaatsen bij de supermarkt en deze ook rechtstreeks kunnen gaan betalen. En de afdracht van de door de supermarkt verschuldigde omzetbelasting kan vervolgens direct aan de belastingdienst worden voldaan.
Burgers zouden ook zonder tussenkomst van een energiemaatschappij bij elkaar energie kunnen inkopen: stel dat iemand van zijn buurtgenoten door zonne-energie opgewekte stroom zou willen afnemen tegen in onderling te bepalen prijs. De betreffende buren sluiten een e-contract waarop de levering van de elektronen en de betaling geregistreerd wordt. De verdere afhandeling, inclusief de betaling voor die afgenomen stroom wordt via blockchain automatisch geregeld.
Ook op (semi-)overheidsniveau zijn er vergelijkbare effecten: zijn er nog wel derde, bemiddelende partijen nodig als de KvK, het RDW, DUO en de SVB? Zijn de hoger onderwijsinstellingen nog nodig als studenten via slimme contracten rechtstreeks de docent kunnen betalen voor het gevolgde onderwijs?
Er hangen, naast technologische aspecten ook juridische aan: hoe zit het met aanbod en aanvaarding, wanneer ben ik gebonden aan de overeenkomst, en wat als mijn koelkast door een programmeerfout in het e-contract een verkeerde bestelling doet? En er zijn vragen op het gebied van veiligheid en privacy die moeten worden geregeld.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Internetrecht.