Wat is het voordeel van blockchain?

Het belangrijkste voordeel van toepassing van een gedistribueerd kasboek à la blockchain is dat transacties volledig onomkeerbaar zijn. Eenmaal geaccepteerd in de blockchain, ligt een transactie voorgoed vast. Er is geen instantie die daar wat aan kan veranderen. De blockchain sluit daarmee ook fraude en hacking uit. De blockchain kan ook niet vernietigd worden, aangezien zij gebruik maakt van het internet. De vastlegging in de blockchain levert onweerlegbaar bewijs op, fraudeurs zijn blijvend traceerbaar.
Blockchaintechnologie kan in potentie het vertrouwensprobleem oplossen dat verdere automatisering van de afhandeling van transacties in de weg staat. Bij de huidige automatiseringsgraad kunnen computers van kopers en verkopers in principe veel administratie zelfstandig afhandelen, maar bij sommige stappen is het wel nodig dat voor alle partijen aantoonbaar vastgelegd wordt dat die stap is afgerond. Als bijvoorbeeld duidelijk vastligt dat voor de levering van bepaalde goederen betaald is zonder dat de koper die betaling kan terugdraaien, hoeft er niet op vastlegging van en bevestiging via de bank gewacht te worden. Stappen in een logistieke keten kunnen daardoor sneller gezet worden, administratieve controles kunnen vervallen. Dat systeem van 'self executing ­contracts' versnelt het proces en drukt de kosten.
Anderzijds is nog niet onomstotelijk bewezen dat de blockchaintech­nologie bestand is tegen alle kwaadaardige opzet. Er is bijvoorbeeld veel ­discussie over de vraag, of een blockchain te manipuleren is als één van spelers meer dan de helft van de computers in het netwerk in zijn macht heeft. Sommigen beargumenteren dat ook dan de blockchain ­onaantastbaar blijft. Eén van de voornaamste argumenten is dat wijzigingen aanbrengen in een blockchain simpelweg te veel rekenkracht zou kosten. Toch lijkt het wel verstandig om te controleren of het kasboek ­inderdaad voldoende gedistribueerd is, voordat men aansluit op een blockchain.
Samenvattend: het grote voordeel van blockchain is dat het systeem niet afhankelijk is van de tussenkomst van één partij en hoe deze de beveiliging geregeld heeft. Daarmee kunnen transacties tussen twee of meer partijen goedkoper zonder fouten plaatsvinden en worden vast gelegd. Bovendien is de blockchain minder makkelijk te hacken dan centrale databases.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Internetrecht.