Welke vormen van een elektronische handtekening bestaan er?

Er zijn drie varianten van elektronische handtekeningen:
  1. Elektronische handtekening - De 'gewone' elektronische handtekening is de digitale 'natte' handtekening, bijvoorbeeld een ingescande handtekening. De betrouwbaarheid is twijfelachtig, omdat een dergelijke digitale handtekening eenvoudig te vervalsen is, bijvoorbeeld door haar te kopiëren en onder een ander document te plaatsen.
  2. Geavanceerde elektronische handtekening - De geavanceerde elektronische handtekening is met meer waarborgen omkleed. Wiskundige technieken worden hierbij ingezet om een unieke code aan een bepaald bericht te koppelen. De ondertekenaar van het te verzenden bericht versleutelt deze met een (geheime) private sleutel. Dit levert een bericht op dat bestaat uit een reeks getallen, die pas leesbaar wordt na ontcijfering. De ontvanger van dit bestand kan slechts met de bijbehorende publieke sleutel verifiëren of het bericht ongewijzigd is en afkomstig van de bezitter van de desbetreffende private sleutel. Met alleen kennis van de publieke sleutel kan geen versleuteld bericht gemaakt of gewijzigd worden.nDe geavanceerde elektronische handtekening is zo op unieke wijze aan de ondertekenaar verbonden, maakt het mogelijk de ondertekenaar te identificeren, komt tot stand met gegevens voor het aanmaken van elektronische handtekeningen die de ondertekenaar, met een hoog vertrouwensniveau, onder zijn uitsluitende controle kan gebruiken; en
    is op zodanige wijze aan de daarmee ondertekende gegevens verbonden, dat elke wijziging achteraf van de gegevens kan worden opgespoord.
    Gebruik van een geavanceerde elektronische handtekening vereist een behoorlijke IT-infrastructuur vereist;
  3. Gekwalificeerde elektronische handtekening - Bij de gekwalificeerde elektronische handtekening wordt de geldigheid van de handtekening vastgesteld door middel van een digitaal certificaat uitgegeven door een ‘vertrouwde instantie’. De vertrouwde instanties die in Nederland bevoegd zijn, worden geregistreerd door Agentschap Telecom en op de Nederlandse vertrouwenslijst geplaatst. Voor plaatsing en verificatie moeten beide partijen een gecompliceerde en bovendien compatibele technische infrastructuur hebben die een behoorlijke financiële investering vergt.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Internetrecht.