Is het zonder toestemming downloaden van muziek en films verboden?

Niet per definitie. Op het auteursrecht bestaat een uitzonderingsregel, het zogenaamde thuiskopierecht. Dit is de kopie voor eigen gebruik en studie. Deze uitzondering geldt alleen voor consumenten, niet voor bedrijven en ook niet voor software. Ook als de bron van de kopie een onrechtmatige openbaarmaking is, geldt het thuiskopierecht, is meerdere malen door de Minister van Justitie verklaard in de Tweede Kamer.
In juni 2008 heeft de rechtbank in Den Haag evenwel uitgesproken dat iedere Nederlander die beschermde liedjes, films of software ophaalt, de wet overtreedt. Tegen deze opzienbarende uitspraak is beroep aangetekend (hoe te handhaven? waarom betalen consumenten dan kopieerheffing?). En op 30 juli 2009 besloot de voorzieningenrechter in Amsterdam dat de populaire download-site Pirate Bay ontoegankelijk moet zijn voor Nederlandse gebruikers naar aanleiding van een kort geding dat de Stichting BREIN tegen de website had aangespannen. Ook hier roept het vonnis echter veel vragen op. Hier wordt nog steeds in hoger beroep over geprocedeerd.
Betekent nu dat de regel ‘downloaden mag, uploaden niet’ overboord moet? Dat is nog niet zeker, de grondbeginselen veranderen niet met dit arrest. De rechter zal steeds opnieuw hierover een oordeel moeten vellen en de vraag is of dit afwijkende oordeel een eenmalige actie is of verder gehoor vindt. Ondertussen heeft het Gerechtshof in Den Haag 15 november 2010 uitgesproken dat downloaden uit illegale bron naar Nederlands recht is toegestaan.In de eerdere uitspraak uit 2008 stelde de rechtebank nog dat het downloaden uit illegale bron wel strafbaar was. Dit vonnis is nu in hoger beroep teruggedraaid.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Internetrecht.