Wat is Software Asset Management (SAM)?

Software Asset Management, SAM, is het geheel aan processen, mensen en techniek om op een verstandige manier met software als bedrijfsmiddel (asset) om te gaan. Software Asset Management, dat samen met het beheer van de it-hardware het IT Asset Management, ofwel ITAM, vormt, gaat over het beheren van software, softwarelicenties en de bijbehorende contracten.
Software is auteursrechtelijk beschermd en kent daarmee een wettelijke grondslag. Een licentie is het bewijs van het mogen gebruiken van de software tegen bepaalde voorwaarden die de maker heeft ‘bedacht’. Het niet voldoen aan de voorwaarden of het bezit van onvoldoende licentierechten is daarmee een misdrijf waarop zelfs gevangenisstraf kan staan.
Organisaties vinden het beheer bedrijfsmiddelen als gebouwen, medewerkers, auto’s en zelfs kantoorbenodigdheden vaak vanzelfsprekend, maar laten niet zelden software – vaak op medewerkers na de grootste kostenpost – onbeheerd. Daarmee nemen organisaties onverantwoorde financiële risico’s en negeren zij mogelijke kostenbesparingen op softwarelicenties. Veelal ligt de verantwoordelijkheid daarvoor geheel ten onrechte bij de it-afdeling. Softwarelicenties vertegenwoordigen een waarde en de verantwoordelijkheid voor het beheer zou daarmee bij de financieel verantwoordelijke moeten liggen. Aan Software Asset Management ligt de ISO 19770-norm ten grondslag. Daarin is vastgelegd hoe een organisatie het softwarebeheer het beste kan uitvoeren.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Internetrecht.