Aan welke wettelijke eisen moet het bestelproces in een webshop voldoen?

 Als u aanvullende opties aanbiedt, zoals bijvoorbeeld een verzekering bij een product, dan mogen die opties niet reeds aangevinkt zijn. De consument moet zelf de keuze maken of hij de extra optie wil. Tijdens het bestelproces moet op niet voor misverstand vatbare wijze duidelijk gemaakt worden dat het plaatsen van een bestelling ook een verplichting tot betaling inhoudt.
Een consument mag niet verplicht worden om het hele bedrag vooruit te betalen. Er moet ten minste één betaaloptie geboden te worden waarbij tenminste de helft van het bedrag door de consument pas bij of na de levering kan worden betaald. Betaling per creditcard wordt als betaling achteraf gekwalificeerd, als de creditcard pas belast wordt na de aflevering van het product. Alternatieven zijn verzending onder rembours of betaling per acceptgiro. Koopt de consument geen product maar een dienst, dan mag hij wel verplicht worden tot vooruitbetaling.
Algemene voorwaarden zijn alleen van toepassing wanneer ze op de juiste wijze van toepassing zijn verklaard. Dat betekent dat bij de bestelknop moet worden vermeld dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn, met daarbij een link naar de inhoud van deze voorwaarden. Deze voorwaarden moeten bij B2C overeenkomsten opgeslagen en geprint kunnen worden, voor B2B-overeenkomsten is dit ook nuttig, maar niet noodzakelijk.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Internetrecht.