Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn webshop internationaliseer?

Nederlandse webshops zijn al aan veel regels gebonden. Klanten kunnen producten terugsturen, er moet voorzichtig omgegaan worden met privacy en de gebruiksovereenkomst moet kloppen. Over de grens komen daar nog een aantal zaken bij, met name bij verkoop aan consumenten:
  1. Aansprakelijkheid - U bent in Nederland aansprakelijk voor schade uw producten veroorzaken. Deze aansprakelijkheid is (deels) uit te sluiten. In de Europa zijn de aansprakelijkheidsrisico’s behoorlijk vergelijkbaar met Nederland, maar in (bijvoorbeeld) de Verenigde Staten is de aansprakelijkheid niet op dezelfde wijze te beperken en loopt u groter risico. Win hiervoor (juridisch) advies in.
  2. Fulfilment en consumenten - Consumenten die online aankopen doen, zijn in Nederland goed beschermd. Webshops moeten veel informatie over hun producten verschaffen. En consumenten kunnen zonder opgaaf van redenen producten retourneren. De meeste Europese landen hebben vergelijkbare beschermingen voor hun consumenten. Als u naar een ander Europees land gaat verschepen, kunt u vergelijkbare rechten en waarborgen aan Europese klanten als aan Nederlandse klanten.
  3. Privacy - In Nederland zijn onlangs de straffen voor overtredingen verscherpt (hogere boetes en een meldplicht voor datalekken). De Europese wetgever is ook bezig met nieuwe (verscherpte) wetgeving. De regels in Nederland gelden wereldwijd al als een van de strengste. Als u al aan de Nederlandse regels voldoet, goede kans dat u ook zult voldoen aan de regels in het buitenland. Behalve als in Duitsland gaat – daar zijn ze nog strenger.
  4. Lokale spelers en inbreuken - Screen lokaal uw handelsnaam, logo, woordmerk op de concurrentie en stel vast of uw intellectuele eigendomsrechten ook in het buitenland stand zullen houden. De officiële (en openbare) merkenregisters zijn vaak een goed startpunt voor zo’n onderzoek.
  5. BTW en fiscale regels - Zolang de omzet nog klein is hoeft er geen BTW te worden afgedragen, maar zodra drempelbedragen worden overschreden, moet dat uiteraard wel. BTW moet worden afgedragen in het land waarin de omzet is gemaakt, tegen het daar geldende percentage. De hoogte van de drempelbedragen verschilt per land. Zo ligt dat voor goederen in Duitsland 100.000 euro, voor Ierland op 35.000 euro.
  6. Nederlands recht afspreken - Ook in het buitenland kunt u afspreken dat Nederlands recht van toepassing is. En kunt u afspreken dat eventuele conflicten in Nederland worden beslecht. In dat geval moet de buitenlandse partij naar Nederland komen om zijn recht te halen. Dit geldt overigens enkel in levering aan commerciële partijen/bedrijven (B2B)
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Internetrecht.