Wat betekent dropshipping via leveranciers buiten de EU voor de btw?

De producten die de 'dropshippende' btw-ondernemer op zijn website verkoopt worden rechtstreeks vanuit de leverancier verstuurd. Veelal zijn de leveranciers gevestigd in landen buiten de Europese Unie. De btw-behandeling van e-commerce-leveringen is per 1 juli 2021 gewijzigd.De vrijstelling voor het betalen van invoerrechten en btw voor zendingen van buiten de Europese Unie met een waarde onder de 22 euro is per 1 juli 2021 komen te vervallen. De specifieke drempelbedragen per EU-land van de btw-afstandsverkopenregeling zijn komen te vervallen. Een btw-ondernemer btw moet afdragen in andere EU-lidstaten indien de omzet behaald met afstandsverkopen van goederen, tezamen met de verkoop van digitale diensten aan consumenten buiten Nederland maar binnen de Europese Unie als geheel, de grens van tienduizend euro overschrijdt.
Een btw-ondernemer kan, indien deze grens wordt overschreden, via het nieuwe One-Stop-Shop-systeem de verschuldigde buitenlandse btw aangeven in de OSS-aangifte. De Nederlandse Belastingdienst verdeelt de btw-opbrengsten dan over de rechthebbende landen. Dropshippende btw-ondernemers die door middel van aparte leveringen uiteindelijk zelf het goed leveren aan de consument, zullen hierdoor eerder btw-verschuldigd zijn in het EU-land waar de consument is gevestigd dan voor 1 juli 2021 het geval was.
De platformfictie die is gaan gelden, zorgt ervoor dat er een transactie tussen de leverancier en de Nederlandse btw-ondernemer (dropshipper) ontstaat, evenals een transactie tussen de Nederlandse btw-ondernemer (dropshipper) en de consument. De btw-platformfictie geldt enkel bij een zending met een waarde die kleiner of gelijk is aan € 150. Het is van belang dat de Nederlandse btw-ondernemer en de Chinese leverancier duidelijke afspraken maken omtrent wie de goederen invoert.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Internetrecht.