Welke stappen leiden tot de juiste handelsnaam?

Het volgende stappenplan is een goede leidraad:
  1. Bedenk een goede bedrijfsnaam
    • Wek geen verkeerde indruk. Doe u niet groter of anders voor. Een eenmanszaak mag niet de naam Jansen & partners voeren. Het woord ‘bank’, ‘architect’ of ‘accountant’ mag u enkel in uw bedrijfsnaam gebruiken als u dat ook echt bent. Ook mag u geen persoonsnaam van iemand anders gebruiken, ook niet als degene daar toestemming voor geeft. Alleen uw eigen naam mag u gebruiken in uw bedrijfsnaam. Maar heet u toevallig Albert Heijn, dan mag dit weer niet.
    • Gebruik geen merknamen van anderen of namen die daar sterk op lijken, dit kan leiden tot verwarring bij klanten of leveranciers
    • Gebruik alleen tekens die zijn toegestaan: @ & +. Overige lees- en speciale tekens zoals bijvoorbeeld () ? ! * # / mogen niet in de bedrijfsnaam voorkomen
    • Zorg voor een goede onderscheidende naam die ook als merk geregistreerd kan worden als u uw bedrijfsnaam ook als merknaam wilt gebruiken.
  2. Als u uw bedrijfsnaam ook wilt gebruiken als domeinnaam, controleer dan eerst bij de Stichting Internet Domeinnaamregistratie (SIDN) of deze nog vrij is.
  3. Controleer of uw bedrijfsnaam als handelsnaam voorkomt in het Handelsregister.
  4. Beoordeel de gevonden handelsnamen en bekijk of er verwarring kan optreden als er een gelijkenis of overlap is in activiteiten of werkgebied, nu of in de toekomst, spelen een rol bij de beoordeling. Ook als de activiteiten niet rechtstreeks concurrerend zijn, kan er toch nog sprake zijn van verwarring. Zit er bijvoorbeeld een handelsnaam bij met algemene bekendheid (bijvoorbeeld Albert Heijn), dan zijn de activiteiten en het werkgebied niet echt meer relevant.
  5. Controleer of uw bedrijfsnaam voorkomt als merknaam of domeinnaam. Onderzoek verder in het register van het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) of de naam in het buitenland voorkomt. Deze informatie wordt namelijk niet in het Handelsregister vermeld.
  6. Registreer uw domeinnaam altijd eerst bij de SIDN en pas daarna bij de KvK. Door registratie bij de KvK wordt uw naam openbaar. Een ander zou deze anders als domeinnaam kunnen kapen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 133 vragen en antwoorden over Merken en handelsnamen.