Wanneer komt een klokkenluider arbeidsrechtelijke bescherming toe?

Per 1 juli 2016 beschermt de Wet Huis voor klokkenluiders de arbeidsrechtelijke positie van klokkenluiders, onder andere door ontslagbescherming. Een klokkenluider komtarbeidsrechtelijke bescherming toe als er sprake is van:
  • Een grove schendig van wet- of regelgeving met een systematisch of terugkerend karakter dan wel van een schending met ernstige gevolgen;
  • Van het te goeder trouw aan de orde stellen van misstanden;
  • Van een juiste wijze van het aanhangig maken van misstanden, waarbij de werknemer met de belangen van de werkgever rekening moet houden en waarbij de werknemer bij de bekendmaking in volgorde gebruik moet maken van een interne regeling, vervolgens bij een bevoegde autoriteit en tot slot openbaarmaking via media of een actiegroep.
Het is voor een werknemer van groot belang misstanden in de onderneming eerst intern te melden. Doet een werkgever na een interne melding niets, dan doet de werknemer er verstandig aan eerst de ondernemingsraad in te schakelen voordat hij de misstanden meldt bij een externe instantie. Indien ook een melding bij de ondernemingsraad zonder effect blijft kan een werknemer er voor kiezen extern de klok te luiden. Bij het klokkenluiden dient de werknemer te allen tijde de minst schadelijke weg te kiezen. Een werkgever doet er verstandig aan eventueel een interne klachtenprocedure te hebben, dan wel op te stellen om te voorkomen dat klokkenluiders extern hun verhaal doen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 336 vragen en antwoorden over Ontslagzaken.