Wat houdt de Detacheringsrichtlijn/WagwEU in?

Op basis van Europese wetgeving (Detacheringsrichtlijn) zijn werkgevers al verplicht om buitenlandse arbeidskrachten die in Nederland werken, ten minste het in Nederland geldende wettelijke minimumloon te betalen. Als een toepasselijke cao algemeen verbindend is verklaard, dient ten minste dit cao-loon te worden betaald.
Omdat buitenlandse en Nederlandse wetgeving niet goed op elkaar aansluiten, zorgt de wetgeving in de praktijk niet altijd voor het door de wetgever gewenste resultaat. In het buitenland kan bijvoorbeeld een lager minimumloon gelden. Als daar (en niet in Nederland) vervolgens ook alleen sociale premies verschuldigd zijn over bruto looncomponenten en niet over eventuele kostenvergoedingen, kan dit tot een ongewenste situatie leiden. Dit omdat in Nederland wel loonbelasting verschuldigd is over een ongespecificeerde kostenvergoeding. Hierdoor tellen de, in het buitenland onbelaste, kostenvergoedingen wel mee voor de vraag of ten minste het Nederlandse minimumloon wordt uitbetaald, maar worden er in het buitenland dus minder premies betaald. Hierdoor kunnen de loonkosten nog verder worden gedrukt.
Op 18 juni 2016 is de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) in werking getreden. De WagwEU is van toepassing op werkgevers die tijdelijk werknemers uit andere EU/EER landen naar Nederland detacheren om arbeid laten verrichten. Onder detachering valt onder andere de intra-concern uitlening van personeel. De wet regelt dat bij een tijdelijke uitzending van personeel vanuit een andere EU/EER land naar Nederland een aantal minimumarbeidsvoorwaarden gelden en dat de formele werkgever een aantal nieuwe administratieve verplichtingen heeft en een contactpersoon moet aanstellen. Niet-naleving kan fikse boetes opleveren. De werkgever moet op basis van de WagwEU een zogenoemde ‘harde kern’ van de arbeidsvoorwaarden aan de naar Nederland tijdelijk uitgezonden werknemer toekennen, waaronder minimumloon, de toepassing van de Arbeidstijdenwet en de Arbeidsomstandighedenwet en de wettelijke vakantiedagen. Als een buitenlandse werkgever met zijn naar Nederland uitgezonden werknemer onder de werkingssfeer van een algemeen verbindend verklaarde cao valt, moet een aantal bepalingen van die cao ook worden nageleefd.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 170 vragen en antwoorden over Arbeidsmigratie.