Wanneer kan een tewerkstellingsvergunning worden geweigerd?

UWV hanteert drie criteria:
  • UWV onderzoekt bij de aanvraag van een werkvergunning straks alleen of er voldoende werkzoekenden op de arbeidsmarkt zijn die de functie zouden kunnen vervullen. Is dit het geval, dan kan zij de aanvraag voor een werkvergunning afwijzen. Op dit moment moet UWV nog onderzoeken of zij ook daadwerkelijk beschikbaar zijn. Als een sector onvoldoende inspanningen verricht om werknemers binnen de EU aan het werk te krijgen en teveel leunt op het arbeidsaanbod buiten de EU, kan er een vergunningenlimiet gesteld worden. Deze limiet kan ook op nul komen te staan.
  • Daarnaast UWV verleent alleen een tewerkstellingsvergunning als u de werknemer ten minste het volledige wettelijke minimummaandloon betaalt. Dit geldt ook als de werknemer parttime werkt voor uw organisatie.
  • UWV kan weigeren om een tewerkstellingsvergunning af te geven als de werkgever eerder een bestuurlijke boete heeft gekregen voor een arbeidsgerelateerde overtreding. Denk bijvoorbeeld aan een overtreding van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 170 vragen en antwoorden over Arbeidsmigratie.