In hoeverre zijn openingstijden verplicht?

Soms geldt via een huurcontract, een contract met winkeliersvereniging of het aangehechte huishoudelijke reglement de verplichting om de deuren te openen terwijl de winkelier het daar niet mee eens is. Maar een besluit over openingstijden is ongeldig als dat 'door anderen dan de winkelier' is vastgesteld en de ondernemer daar niet uitdrukkelijk mee heeft ingestemd.
Die 'anderen dan de winkelier' kunnen de verhuurder of bijvoorbeeld een vereniging van winkeliers zijn. Het komt geregeld voor dat de voorgeschreven openingstijden niet in het huurcontract zijn opgenomen maar dat dit contract verwijst naar een besluit van de winkeliersvereniging in een winkelcentrum. Vaak geldt in zo’n vereniging de meerderheid van stemmen. Winkeliers die bijvoorbeeld op zondag tegen hun zin hun deuren moeten openen hoeven zich niet te houden aan opgelegde openingstijden waar zij zelf niet mee hebben ingestemd.
Let op: dit geldt enkel voor situaties waarbij anderen beslissen over de openingstijden en de winkelier daar geen invloed op heeft. De mogelijkheid om af te wijken geldt niet voor datgene wat partijen onderling afspreken in een huurcontract of ook niet als de winkeliersvereniging al een besluit heeft genomen over openingstijden vóórdat de ondernemer erbij kwam.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 263 vragen en antwoorden over Arbeidstijden.