Waar moet de werkgever zich aan houden in de omgang met biologische agentia?

Voordat u gaat werken met (ziekmakende) biologische agentia moet u de Arbeidsinspectie minimaal 30 dagen van tevoren hierover informeren.
U moet een risico-analyse maken die specifiek rekening houdt met het werken met biologische agentia. De inventarisatie moet gericht zijn op het gevaar voor het milieu en de aard, de mate en de duur van de blootstelling van de medewerker(s). Er moet specifiek aandacht zijn voor:
  • gegevens over het biologisch agens (categorie-indeling)
  • type werkzaamheden, besmettingsbronnen
  • blootgestelde groep medewerkers (mogelijke ziekten voor werknemers)
  • metingen
  • plan van aanpak (arbeidsgezondheidskundig onderzoek)
Biologische agentia zijn op basis van een Europese richtlijn ingedeeld in vier categorieën. Categorie I zijn de minst schadelijke micro-organismen en in categorie 4 zitten de meest schadelijke biologische agentia. De maatregelen die u moet nemen, zijn afhankelijk van de categorie waarin het biologisch agens is ingedeeld.
Neem maatregelen in de arbeidshygiënische volgorde: beperk eerst zoveel mogelijk de duur van de blootstelling, neem vervolgens collectieve beschermingsmaatregelen, zoals omkasting en afzuigingsystemen en kies in laatste instantie voor individuele oplossingen (persoonlijke beschermingsmiddelen).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 41 vragen en antwoorden over ARBO: Gevaarlijke stoffen.