Is staand werken een alternatief voor zittend werken?

We wisten al dat veel zitten op het werk slecht is voor de gezondheid, maar ook staand werken is niet zonder risico's. Uit onderzoek van de Universiteit van Toronto (2017) blijkt namelijk dat de kans op hart- en vaatziekten hierdoor verdubbelt, naar 6,6%. Deze uitkomsten zijn het resultaat van een omvangrijk onderzoek met 7000 deelnemers uit diverse branches, uitgevoerd over een periode van twaalf jaar. De conclusie van het onderzoek: werknemers die de hele dag staan tijdens hun werk en niet de mogelijkheid hebben dat werk zittend te verrichten, maken een dubbel zo grote kans op hart- en vaatziekten.
Dit valt te verklaren doordat staan de bloeddruk in de aderen doet stijgen. Dit veroorzaakt chemisch onbalans in het lichaam, ook wel oxidatieve stress genoemd. Dit komt veel voor bij winkelpersoneel en kappers, en bij bepaalde beroepen in de zorg. De kans op hart- en vaatziekten bij werknemers die veel staand werk verrichten komt daarmee op hetzelfde niveau als dat van mensen die dagelijks roken of lijden aan fors overgewicht.
De oplossing zit in de afwisseling: werknemers kunnen de chemische onbalans voorkomen door staand en zittend werken af te wisselen. En voor hen die deze mogelijkheid niet hebben: regelmatig strekken en rekken. Want dit stretchen vermindert de stress op de spieren.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 92 vragen en antwoorden over ARBO: Gezondheid.