Wat zijn de verplichtingen van de werkgever rond beeldschermwerk?

Als werkgever moet u zorgen dat beeldschermwerk geen gevaar oplevert voor de veiligheid en de gezondheid van uw werknemers. Dit moet u doen door:
  • De organisatie van het werk: het beeldschermwerk regelmatig af te wisselen met ander werk of een pauze;
  • De ergonomische inrichting van de werkplek, o.a.: de stoel en de tafel waaraan een werknemer computerwerk doet, moeten in hoogte verstelbaar zijn; het beeldscherm is van goede kwaliteit en in hoogte verstelbaar; de verlichting op de werkplek zorgt voor voldoende licht en contrast tussen het beeldscherm en de omgeving; de inzet van hulpmiddelen, zoals een documenthouder en het verstrekken van gebruikersvriendelijke software;
  • Oogonderzoek: uw werknemers in de gelegenheid te stellen een oogonderzoek te ondergaan voordat zij met beeldschermwerk beginnen, ook indien zich tijdens het beeldschermwerk oogklachten ontwikkelen. Eventueel worden aan de werknemer beeldschermbrillen verstrekt.
Ook in de RI&E moet expliciet aandacht worden besteed aan beeldschermwerk. In de RI&E wordt met name gelet op de gevaren voor het gezichtsvermogen, de fysieke en psychische belasting.
Om klachten als gevolg van beeldschermwerk bij werknemers tegen te gaan is regelmatige voorlichting en onderricht m.b.t. de risico’s van, en de oplossingen klachten tegen te gaan noodzakelijk.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 92 vragen en antwoorden over ARBO: Gezondheid.