Bij welke winterse temperatuur is werken niet meer verantwoord?

Een behaaglijke werkplek is van belang om goed te kunnen functioneren. Bij kou nemen de prestaties af en nemen de risico’s voor de gezondheid toe.
Het gaat hierbij niet alleen om mensen die in de buitenlucht werken, maar ook om werknemers in onverwarmde loodsen of koelcellen. Werkgevers moeten maatregelen treffen om gezondheidsschade als gevolg van kou te voorkomen. Ook de veiligheid kan door strenge vorst of sneeuwval in het geding komen.
Het menselijk lichaam probeert via de stofwisseling een balans te behouden waarbij de 'kerntemperatuur' (de inwendige lichaamstemperatuur) op 37˚C blijft. Als de kerntemperatuur met meer dan een halve graad daalt, dan kunnen lichaamsfuncties verstoord raken. Bij een nog lagere temperatuur is er sprake van onderkoeling (bij minder dan 35˚C) en kan uiteindelijk hartstilstand optreden.
Niet alleen de temperatuur zegt iets over kou, ook de luchtverplaatsing (tocht of wind) speelt een rol. Luchtverplaatsing laat een vochtige huid sterker afkoelen of blaast het luchtisolatielaagje weg door de kleding heen. Hierdoor koelt het lichaam extra af. In dit geval is het beter om niet over de luchttemperatuur te spreken maar over de gevoelstemperatuur. Via gestandaardiseerde methoden, (zoals de ‘Wind chill index’ - KNMI) is deze gevoelstemperatuur te berekenen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 92 vragen en antwoorden over ARBO: Gezondheid.