Op welke wijze kan het binnenklimaat in een onderneming worden beoordeeld?

Klimaat kan op meerdere manieren worden beoordeeld. Een beoordeling kan plaatsvinden aan de hand van een vragen/klachtenlijst, building-in-use methodiek of met behulp van klimaatmetingen. Vooraf zal over het algemeen eerst een oriënterend onderzoek plaatsvinden.
Het thermisch comfort (behaaglijkheid) is de gevoelswaarde waarin tevredenheid over het thermisch binnenklimaat wordt uitgedrukt. Het thermisch binnenklimaat bestaat in grote lijnen uit de onderdelen: luchttemperatuur, stralingstemperatuur, luchtvochtigheid, en luchtsnelheid. Deze worden gecombineerd met persoonlijke parameters zoals, de mate van kleding en het activiteitenniveau. Daarbij zijn er vele andere factoren die de thermische behaaglijkheid bewust of onbewust beïnvloeden zoals, persoonlijke voorkeur, verwachtingen, of andere psychologische aspecten.
Met behulp van de theorie van Fanger worden bovengenoemde factoren gecombineerd in een rekenmodel, resulterend in een voorspelling van het te verwachten percentage ontevreden personen (Predicted Percentage of Dissatisfied). Deze PPD is gerelateerd aan een 7-punts schaalverdeling, waarbij de thermische sensatie in kaart wordt gebracht (Predicted Mean Vote).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 92 vragen en antwoorden over ARBO: Gezondheid.