Hoe gaat het met de ontwikkeling van het ziekteverzuim?

Het ziekteverzuimpercentage in Nederland is sinds 2007 historisch laag. De daling is ingezet na 1979, toen het ziekteverzuimpercentage met 10% op zijn hoogtepunt was. Het gemiddelde ziekteverzuim in 2018 bedroeg gemiddeld 4,2% (4% in 2017 en 3,5% in 2016), met een gemiddelde verzuimduur van 24 dagen (ArboNed/NEA). 
Zo'n 93% van alle verzuimgevallen duurt van 1 tot 7 dagen. Dit betekent dat 7% van alle gevallen langdurig zijn. Van het langdurig verzuim is ruwweg een derde het gevolg van spier- en gewrichtsklachten. Verzuim met andere lichamelijke oorzaken vormt eveneens een derde categorie van het langdurig verzuim gelijk. Het psychisch verzuim nam verder toe. Ruim drie kwart van het psychisch verzuim heeft te maken met stress.
Veruit de meest genoemde reden voor kortdurend verzuim is griep of verkoudheid (35,2%). Buikklachten staan met 5,9% op de tweede plaats en rugklachten komen als derde met 5,4%. Psychische klachten, overspannenheid of burn-outklachten worden met 5,1% pas als vierde reden voor verzuim genoemd.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 269 vragen en antwoorden over ARBO: Wet- en regelgeving.