Hoe vaak komt een arbeidsongeval voor?

In Nederland gebeuren volgens het RIVM jaarlijks 200.000 werkgerelateerde ongevallen. Hierbij is er bij 23.000 mensen sprake van blijvend letsel, of moeten ze naar het ziekenhuis. Gemiddeld zijn er per jaar zelfs 60 dodelijke slachtoffers (2019). De Arbeidsinspectie* onderzoekt jaarlijks zo’n 2000 arbeidsongevallen. Arbeidsongevallen waarbij er sprake is van ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden van het slachtoffer moeten gemeld worden bij de Arbeidsinspectie. Er is sprake van een dalende trend in het aantal arbeidsongevallen; over de afgelopen jaren is het beeld van de ernstige arbeidsongevallen vrij stabiel gebleven. Het aantal dodelijke slachtoffers is de jaren vrij constant. 
De meeste ongevallen vinden plaats in de industrie, gemiddeld zo’n 600 per jaar. In de afvalsector en de bouw vinden relatief de meeste ongevallen plaats. De slachtoffers van bedrijfsongevallen zijn relatief vaak oudere of juist jongere werknemers, uitzendkracht en niet-Nederlands.
Valgevaar is het risico dat leidt tot de meest ernstige ongevallen, gevolgd door contact met een bewegend object, contact met bewegende delen van een machine en aanrijdgevaar.

*Per 1 januari 2022 heet Inspectie SZW 'Nederlandse Arbeidsinspectie' (of Netherlands Labour Authority' (NLA)).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 97 vragen en antwoorden over ARBO: Veiligheid.