Wat zijn de verplichtingen voor een werknemer bij het plaatsvinden van een ongeval?

De werknemer (of thuiswerker) dient ongevallen die tot arbeidsongeschiktheid leiden direct te melden en is verplicht mee te werken aan het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval, ook al vindt niet plaats op de werkplek of tijdens werkuren. Verder:
  1. Zorg voor bewijs - Verzamel infomatie over de oorzaak van het ongeluk. Mogelijk is er een schadeformulier of een politie-aangifte voorhanden. Dat betekent eventueel ter plaatse met het slachtoffer kijken naar de situatie, foto’s maken, getuigen zoeken en hen aanschrijven. Dit alles is belangrijk tegenover een eventuele tegenpartij, en indien nodig later tegenover de rechter.
  2. Maak uw vordering kenbaar en voorkom verjaring - U moet uw vordering binnen een bepaalde termijn kenbaar maken bij de tegenpartij. Als u dit niet op tijd doet, is er sprake van verjaring, en heeft u geen vordering meer op de tegenpartij. Bovendien moet u voorkomen dat u uw recht op een vergoeding verliest doordat de zaak niet binnen een bepaalde termijn is opgelost en u vordering verjaart. Hiertoe dient u de zaak te  stuiten; dat houdt in dat u – bijvoorbeeld door middel van een aangetekende brief aan de verzekeringsmaatschappij – kenbaar maakt dat u nog steeds aanspraak maakt op de vergoeding van uw claim. Dit stuiten resulteert erin dat de wettelijk voorziene termijn voor verjaring opnieuw begint te lopen.
  3. Ondersteun re-integratie actief - Misschien kan werknemer nadat hij deels hersteld is nog in zijn oorspronkelijke functie aan de slag, maar kan hij wel tijdelijk ander werk doen. Of misschien kan hij een aantal uren werken in een aangepaste vorm. Het is uw taak als werkgever om deze werknemer te re-integreren in zijn eigen werk of ander werk. De  werknemer op zijn beurt, moet zich inzetten om (weer) aan het werk te komen. Het UWV kan een loonsanctie opleggen als een werkgever zich onvoldoende inspant voor de re-integratie. (Ook kan eventuele tegenpartij dit aangrijpen om uw loonclaim deels niet te betalen. De kosten van de re-integratie kunt u overigens óók indienen bij de tegenpartij.)
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 97 vragen en antwoorden over ARBO: Veiligheid.