Wat zijn de gevolgen van een schending van de zorgplicht bij een opdracht?

De zorgplicht van de werkgever gaat ver en strekt er ook toe om bescherming te bieden aan personen die zich in een positie bevinden die vergelijkbaar is met die van de eigen werknemers, zoals zzp'ers, uitzendkrachten en vrijwilligers. De werkgever is aansprakelijk voor de schade, tenzij hij kan aantonen dat hij zijn verplichtingen is nagekomen.
Bij een schending van de zorgplicht komt de wet de opdrachtnemer tegemoet door een verlichting van de bewijslast. De opdrachtnemer zal aannemelijk moeten maken dat de schade is opgelopen tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden. Het is vervolgens aan de opdrachtgever om aan te tonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Slaagt hij hierin niet, dan is hij aansprakelijk voor de schade die de opdrachtnemer lijdt. De opdrachtgever kan ter dekking van zijn aansprakelijkheidsrisico een verzekering afsluiten bij een particuliere verzekeraar. Hij is daartoe niet verplicht. Als hij een dergelijke verzekering afsluit is dat geen collectieve verzekering voor opdrachtnemers, maar een verzekering die de opdrachtgever compenseert.
Bij een conflict beslist uiteindelijk de rechter over de omvang en de hoogte van de schadevordering van de opdrachtnemer ten opzichte van de opdrachtgever. Wanneer een opdrachtnemer schade lijdt, bijvoorbeeld door een ongeval tijdens een skivakantie of een griep, kan hij de opdrachtgever daarvoor niet aansprakelijk stellen. Dit is in de verhouding van werkgever/werknemer niet anders. Het verschil is dat de opdrachtnemer in die situatie niet verplicht is verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid en de werknemer wel.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 97 vragen en antwoorden over ARBO: Veiligheid.