Kan een deskundige aansprakelijk worden gesteld?

De deskundige moet werken met de zorgvuldigheid die van een redelijk bekwaam en redelijk handelende beroepsgenoot mag worden verwacht. Onder 'redelijk bekwaam' wordt verstaan dat de beroepsbeoefenaar voldoende kennis en kunde heeft op het niveau van zijn beroepsgroep. De term 'redelijk handelend' houdt meer een oordeel in van het feitelijk optreden van de deskundige. Daarom is dit sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Bij de beoordeling van redelijk bekwaam en redelijk handelend gaat het niet om de hoogste normen, maar om normen die we redelijk achten.
Uit literatuur en jurisprudentie blijkt dat deskundigen niet gauw aansprakelijk zijn voor schade. Dat geldt zeker als zij in een dienstverband werken. Dan zal een eventuele schade als gevolg van een fout voor rekening komen van de werkgever. Bij een adviesbureau of bij de zelfstandig opererende arboadviseur kan dit anders zijn. Want bij hen kan eerder sprake zijn van een aansprakelijkheid die voortvloeit uit een contract. Voor de deskundige is vooral van belang dat hij zorgvuldig werkt.
Ook strafrechtelijke vervolging van een deskundige is denkbaar. Het Nederlandse strafrecht wordt wel een schuldstrafrecht genoemd. Dit betekent dat de rechter pas straf mag opleggen als vaststaat dat de verdachte een zekere schuld heeft gehad aan de verweten gebeurtenis. Bij afwezigheid van schuld houdt het strafrecht op.
Bij schuld moet sprake zijn van ‘een min of meer grove of aanmerkelijke schuld’. Daarbij ligt de kern in verwijtbaar en aanmerkelijk onvoorzichtig handelen. Dat handelen is niet alleen een doen, waarbij het gaat om het geven van een opdracht. Het kan ook een niet doen zijn, waarbij een opdracht juist ontbreekt. Of iemand geen leiding heeft gegeven in een situatie waarin hij dat wel had moeten doen of waar dit noodzakelijk was. In de meeste situaties zal een deskundige arboadviseur geen directe rol als feitelijk leidinggevende hebben. Maar dan nog mag van deze adviseur worden verwacht dat hij handelt zoals we mogen verwachten van een functionaris in zijn positie. Vanwege zijn bijzondere kwaliteit als deskundige draagt deze functionaris immers ook een zekere verantwoordelijkheid.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 269 vragen en antwoorden over ARBO: Wet- en regelgeving.