Wat zijn aantallen en trends in beroepsziekten?

De meest gemelde beroepsziekten zijn in 2019, net als in 2018, psychische aandoeningen, zoals burnout, overspanning, depressie en posttraumatische stress stoornis. Het gaat naar schatting om 78 nieuwe gevallen per 100 duizend werknemers. Dit blijkt uit 'Beroepsziekten in Cijfers 2020' van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), Public and Occupational Health, Amsterdam UMC.
 Ook aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, vooral schouder en elleboog-aandoeningen, komen veel voor. In deze categorie zijn in 2019 31 nieuwe gevallen per 100 duizend werknemers gemeld. De cijfers zijn het hoogst in de bouw, industrie, energievoorziening, financiële dienstverlening en de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.
Omdat het sinds maart 2020 mogelijk is om covid -19 als beroepsziekte te registreren, zijn vanwege de uitzonderlijke situatie rondom deze uitbraak de meldingen toegevoegd aan dit rapport. Tot 1 augustus 2020 zijn er 732 meldingen van covid -19 als beroepsziekte gedaan door 118 bedrijfsartsen. Dat is in die periode ongeveer 30% van het totaal aantal meldingen van beroepsziekten.
Werknemers in lagere sociaaleconomische beroepen hebben bijna drie keer zo vaak een beroepsziekte. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om risicoberoepen in de industrie, bouw en het vervoer. In die groep zijn dan met name de aandoeningen aan het bewegingsapparaat een groot probleem. Werknemers met een lagere sociaaleconomische positie raken hierdoor regelmatig tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt. In de hogere sociaaleconomische beroepen blijven burn-out en andere psychische aandoeningen het grootste risico. Rond de 60 % van de meldingen van werknemers in een hoger segment heeft hiermee te maken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 269 vragen en antwoorden over ARBO: Wet- en regelgeving.