Welke ontwikkeling heeft de Balanced scorecard meegemaakt?

De Balanced scorecard is in 1992 gestart als een monitor. In deze monitor zijn de meetpunten opgenomen waarmee strategisch belangrijke prestaties in beeld werden gebracht.
Al snel werd de potentie als organisatie – ontwikkel - instrument duidelijk. Het invullen van de monitor dwingt de organisatie om (samen) de strategie duidelijk te formuleren en de strategie ook daadwerkelijk centraal te stellen en om te zetten in actie. Het ontwikkelen van de monitor roept het samen nadenken over strategie, prestaties, sturing en beheersing op. Het accent verschuift van informatievoorziening naar organisatieverbetering.
De aandacht voor de Balanced scorecard was in de late negentiger jaren erg groot. Er werd veel over gedacht, gestudeerd en gepubliceerd. Deze aandacht heeft bij de overgang naar de eenentwintigste eeuw haar hype karakter verloren maar is nog lang niet weggezakt. De strategiekaart in combinatie met de balanced scorecard zijn intussen volwassen instrumenten die een plaats hebben gevonden binnen het performance management.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 212 vragen en antwoorden over Balanced Scorecard.