Wat zijn de stappen in het proces van aanbesteding?

Bij een aanbesteding maakt een overheidsorganisatie bekend dat zij een opdracht wil laten uitvoeren. De opdrachtgever vraagt bedrijven een offerte uit te brengen.
Aanbestedingsprocedures vinden plaats in 3 fasen:
1. Aankondigingsfase
- U kunt online zoeken naar (voor)aankondigingen van opdrachten.Op TenderNed.nl vindt u (voor)aankondigingen van overheidsopdrachten. TenderNed kan u attenderen op voor u relevante aanbestedingen.
 - Aanbestedingsstukken opvragen en criteria beoordelen. In de aanbestedingsstukken geeft de overheidsorganisatie een exacte omschrijving van de aanbestede opdracht. Hierin vindt u de procedure en de selectie- en gunningscriteria.
- Vragen stellen over onduidelijkheden in aanbestedingsstukken. Als er onduidelijkheden staan in de aanbestedingsstukken, kunt u hier vragen over stellen aan de opdrachtgever. Deze beantwoordt alle vragen in een Nota van Inlichtingen.
2. Inschrijvingsfase
Als u in aanmerking wilt komen voor een aanbestede opdracht, moet u hierop inschrijven of een offerte opstellen. U volgt daarbij nauwkeurig de instructies uit de aanbestedingsstukken.
3. Gunningsfase
Als de opdracht u gegund wordt, sluit u een contract af met de aanbestedende overheidsorganisatie. Dit kan ook een contractverlenging of raamovereenkomst zijn.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 101 vragen en antwoorden over Europese aanbestedingen.