Wat is de niet-openbare aanbestedingsprocedure?

De niet-openbare procedure is een procedure in twee fasen. Dit wordt ook wel de aanbesteding met voorafgaande selectie genoemd. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de niet-openbare procedure net zo openbaar als de openbare procedure. De niet-openbaarheid ziet op het feit dat niet iedereen een offerte uit mag brengen. In de eerste fase kan iedere partij zich aanmelden voor de selectie, waarna selectie plaatsvindt aan de hand van vooraf gestelde uitsluitingsgronden, geschiktheidseisen en selectiecriteria.
Voor de tweede fase worden alleen de geselecteerde partijen uitgenodigd om een offerte uit te brengen. De offerte wordt door de aanbestedende dienst getoetst op de gunningcriteria op basis van de laagste prijs of de economisch meest voordelige aanbieding. Uit de ingediende offertes kiest de aanbestedende dienst, na toetsing van de offertes aan de gunningcriteria, een winnaar.
Voor de niet-openbare procedure kan worden gekozen in het geval van een meer complexe opdracht, waarbij een selectie moet worden gemaakt uit een groot aantal leveranciers.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 101 vragen en antwoorden over Europese aanbestedingen.