Wat zijn technische specificaties?

In de bij de aanbestedingsstukken behorende technische specificaties worden door de aanbesteder de kenmerken omschreven waaraan materialen, leveringen of diensten moeten voldoen om conform hun bestemming gebruikt te kunnen worden. De technische specificaties moeten op zodanige wijze in de aanbestedingsstukken worden vermeld dat zij niet discriminerend werken.
Het staat aanbesteders niet geheel vrij om te bepalen aan welke technische specificaties het gevraagde product moet voldoen. Bij het opstellen van de technische specificaties moet de aanbesteder verwijzen naar de nationale normen die afgeleid zijn van Europese normen, Europese technische goedkeuringen en internationale normen, zoals ISO-normen.
In de technische specificaties mag in beginsel geen melding worden gemaakt van een fabricaat, noch van een specifiek procédé. Ook mag niet worden verwezen naar een bepaald merk, octrooi of een bepaald type productie. Wanneer een dergelijke verwijzing onvermijdelijk is, dient de aanbesteder hieraan toe te voegen: 'of daarmee overeenstemmend'. Overigens gaat de categorie van normen waarnaar verwezen kan worden op korte termijn uitgebreid worden met 'consortiumnormen' waarmee met name open standaarden van de W3C en IETF worden bedoeld.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 101 vragen en antwoorden over Europese aanbestedingen.