Hoe is diefstal door werknemers te voorkomen?

Volgens de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) wordt de meeste schade van de 200 miljoen die winkels mislopen door interne diefstal, aangericht door een kleine groep van ongeveer vijfduizend fraudeurs.Een aantal maatregels verkleint deze groep:
  1. Aannamebeleid - Elk anti-diefstalbeleid begint bij een zorgvuldige selectie. Vraag bij de sollicitaties om referenties, eventueel om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en informeer of de sollicitant in aanraking is geweest met de politie – en waarvoor. De waarschuwing in de vacaturetekst dat ‘een persoonsonderzoek deel kan uitmaken van de selectieprocedure’ kan afschrikkend werken;
  2. Waarschuwingsregister - De FAD houdt een 'zwarte lijst' bij van medewerkers die zijn ontslagen wegens diefstal. Inmiddels zijn er bijna tweeduizend fraudeurs geregistreerd;
  3. Geldproblemen - Wees alert op werknemers met geldproblemen, omdat deze gevoeliger zijn voor diefstal en fraude. Plaats bijvoorbeeld een werknemer met loonbeslag niet in een kwetsbare positie, zoals de kassa.
  4. Duidelijk beleid - Voer een duidelijk anti-diefstalbeleid en draagt dat beleid ook uit. Een werknemer moet begrijpen wat wel en niet mag en wat de sancties zijn. Omschrijf in het huishoudelijk reglement of integriteitscode duidelijk de regels en procedures. Denk aan:
- Screening of persoonsonderzoek bij selectie van personeel
- Preventieve controles, zoals cameratoezicht en tassencontroles
- Sancties, ook voor meenemen van afgeschreven goederen en goederen van geringe waarde en ‘sweethearting’ (afprijzen voor vrienden en familie)
- Tellen van de kassa
- Privégebruik van postzegels, lenen van apparatuur, e.c.
- Kopen met korting, personeelsaankopen
- Kasinventarisatie en organisatie

Een streng zero-tolerance-beleid moet ook gehandhaafd worden. Een lakse bedrijfscultuur maakt het straks moeilijker om overtredingen aan te pakken. Als een werkgever diefstal ongestraft laat, zal geen enkele rechter akkoord gaan met ontslag. Controle (cameratoezicht, tassen- en exitcontroles, slimme software voor voorraadbeheer) is toegestaan, zolang de werknemers hiervoor gewaarschuwd zijn, in hun contract of in de bedrijfsregels.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 267 vragen en antwoorden over Facility Management.